Een duurzame stem geven aan jongeren. Te beginnen in Groningen, want waar anders?!

Auteur Dion Coomans en Marian van VoornAfzender JongerenTop GroningenDatum 13-06-2019

7 juni vond de allereerste JongerenTop Groningen plaats in Appingedam. Hier kwamen meer dan 800 jongeren tussen de 12 en 17 jaar uit het bevingsgebied samen om na te denken over hun toekomst in hun dorp en de regio. De onderwerpen die zij belangrijk vinden voor hun toekomst in het gebied stonden centraal. Deze JongerenTop geeft daarmee een stem aan jongeren. Het geeft hen invloed op beslissingen en oplossingen. Beslissingen waarmee de jongeren het langste moeten leven.

Naast vele actieve en creatieve workshops vond in de grote witte tent het Forum plaats. In twee rondes werd ingegaan op de onderwerpen die jongeren belangrijk vinden. In gesprekken met elkaar passeerden onderwerpen zoals ‘het milieu’, ‘het verschil tussen arm & rijk’ en ‘frikadellen’. Hierna wisselden alle jongeren van plaats om aan de hand van een top 10 van onderwerpen oplossingen te benoemen. Wat moet er zijn gebeurd in 2040? Wat kan ik er zelf aan bijdragen?

Het doel achter de JongerenTop volgens organisator Marian van Voorn: “Om jongeren een duurzame stem te geven. Een stem die serieus deel uit gaat maken van besluiten en beleid bij overheden en bedrijven. Om die reden zie ik deze JongerenTop als een eerste in velen. En waar anders beginnen dan hier in Groningen!?

De JongerenTop heeft geleid tot 6 thema’s die de jongeren in de regio belangrijk vinden voor de toekomst. Zij hebben daar concrete oplossingen voor aangedragen. Samen met de jongeren worden ideeën uitgevoerd, met behulp van organisaties en bedrijven uit de regio. De wethouders van zes Groningse gemeenten in het bevingsgebied hebben al met een intentieverklaring laten weten alles te doen om samen met de jongeren de uitkomsten te realiseren.

jongerentop