Eerste werkdag kinderminister

Datum 20-01-2020

14 januari was de eerste werkdag van één van de twee nieuwe kinderministers bij BZK: Nilaya Holwijn dé kinderminister voor democratie. Luca Ripolli is in 2020 de kinderminister voor digitalisering. Gedurende het jaar adviseren de beide kinderministers het ministerie hoe het beleid kindvriendelijker kan en hoe kinderen en jongeren beter betrokken kunnen worden bij de (lokale) democratie.

Voor Nilaya stond op het programma: kennismaking, mediatraining en een rondleiding door het ministerie. Er werd afgesloten met een (in)werkoverleg democratie. Hierin werd de kinderminister door ambtenaren van de directie Democratie & Bestuur meegenomen in de portefeuille democratie. Geheel nieuw is de portefeuille democratie niet voor Nilaya, want deze kersverse minister heeft namelijk al bestuurlijke ervaring in de lokale democratie als ‘oud’ kinderburgemeester van Diemen.

In het werkoverleg werden meerdere onderwerpen in de (lokale) democratie aangesneden. Van bedreigde burgemeesters tot meer vrouwen in de politiek. Van verkiezingen tot uiteraard jongerenparticipatie. In september vindt de 5e editie van de Landelijke Dag voor Kinderburgemeesters plaats. De kinderminister uitte dan ook meteen haar interesse om daarin een rol te spelen en aandacht voor te vragen. Tot slot zijn de ambities en mogelijke werkbezoeken doorgenomen. Wat de kinderminister van haar eerste werkoverleg vond? “Ik vond het goed gaan, precies zoals ik wilde”. De komende maanden zullen zij ongetwijfeld meer van zich laten horen. 

Kinderministers en kinderburgemeesters zijn voorbeelden hoe kinderen en jongeren meer bij de democratie betrokken kunnen worden. En met succes: want op dit moment zijn er al 66 kinderburgemeesters in Nederland. Democratie in Actie ondersteunt gemeenten die aan de slag willen met kinder- en jongerenparticipatie. Neem contact op via info@lokale-democratie.nl voor meer informatie.