Quick Scan Lokale democratie: van, voor en door gemeenten

Auteur Petra PaulidesAfzender VNGDatum 28-10-2019

Inmiddels zijn de eerste gemeenten en begeleiders gestart met de Quick Scan Lokale Democratie. De gemeenten worden begeleid door een collega van een andere gemeente, welke door Democratie in Actie wordt ondersteund bij het startgesprek en het agenderingsgesprek.

De groep begeleiders is inmiddels uitgebreid tot 30 enthousiaste ambtenaren en griffiers. Om te zorgen dat deze begeleiders goed voorbereid op pad kunnen gaan, heeft op donderdag 10 oktober de tweede train-de-trainer Quick Scan Lokale Democratie plaatsgevonden. Er is gesproken over de rapportage, de verschillende processtappen die erbij horen en de betekenis daarvan voor de rol van de begeleider.

Met de Quick Scan Lokale Democratie krijgt een gemeente een beeld van hoe verschillende groepen kijken naar hun lokale democratie. De vragenlijst wordt voorgelegd aan raadsleden, collegeleden, ambtenaren en inwoners. Samen met vertegenwoordigers van deze groepen wordt het gesprek gevoerd over de uitkomsten van de Quick Scan en de gewenste verbeterpunten. Dit levert een mooi startpunt op om, op basis van de verbeteragenda, te gaan werken aan een beter lokaal samenspel.

De groep begeleiders staat klaar om verbonden te worden aan een gemeente, het proces rondom de Quick Scan Lokale Democratie (QSLD) te begeleiden en opgedane kennis over te dragen. Wilt u hier ook gebruik van maken? Lees hier meer over de QSLD. Geïnteresseerde gemeenten kunnen zich melden via diaservicepunt@vng.nl.