Succesvolle Summer School Democratie

Datum 31-08-2019

Het eiland Veur Lent in Nijmegen was helemaal omgetoverd tot een festivalterrein, met tenten met hierin een mooi programma, een zweefmolen voor de zwevende kiezer, zitjes, hangmatten en strandstoelen om in na te praten en te netwerken. De Summer School Democratie zat helemaal vol!

De deelnemers speelden een belangrijke rol om het tot een succes te maken, eigenlijk hun eigen succes, want er werd geleerd, ervaringen uitgewisseld en genetwerkt. Burgemeesters, wethouders, gemeentesecretarissen, griffiers, ambtenaren en maar liefst 200 raadsleden, statenleden, waterschapsleden kwamen op de Summer School af om hun democratische vaardigeden bij te spijkeren.

Er was een mooi programma samengesteld met diverse masterclasses, colleges, werkgroepen en een talkshow. Ook was er genoeg informatie te halen bij de informatie stands.

Aan het water van de Waal waren colleges van onder andere organisatiepsycholoog Anje-Marijcke van Boxtel, teamcoach van het Team Brunel in de Volvo Ocean Race, de masterclasses Deep Democracy, participatietechnieken of verbale en non-verbale communicatie.

Het beste uit iedereen halen

Anje-Marijcke van Boxtel nam de deelnemers mee in de Volvo Ocean Race, een spannend avontuur waar het neerkomt op een team die ieder zijn rol en verantwoordelijkheid kent met als uitspraak: "Als wij op het erepodium staan dan kan ik zeggen: 'Ik heb het beste uit mezelf gehaald en er alles aan gedaan om het beste uit jou te halen, ik respecteer jou!', daar gaat het om". De deelnemers gaven een joelend applaus voor dit mooie verhaal. "Fantastisch, dit is toch mooi, ik zou willen dat het bij ons ook zo werkt in het team, ik ga er naartoe werken", zei een van de deelnemers enthousiast.

Deep Democracy

Bij Deep Democracy draaide het om de stelling 'Democratie kan stuk', waarin keynotespreker Jitske Kramer de deelnemers meenam in haar lezing. "Het is ontzettend hard werken. We moeten kampvuren bouwen, en bepalen wie we uitnodigen." Hard werken en het samen doen.

Social media

In deze tijd met social media werd de vraag gesteld door Laurans van Voorst: 'Wat doe je als lokale politieke partij met social media?' Maak een permanent campagneplan, heb lef, wees zichtbaar, praat terug, wees onderscheidend en persoonlijk", vertelt Laurens van Voorst.

Right to Challenge en de Spreekpaal

Bewoners kunnen de gemeente uitdagen als ze denken dat het beter kan. Maar dat is nog niet makkelijk. 'Iedereen wil wel, maar het lukt maar niet.' Best practices uit Utrecht en Rotterdam geven handvatten voor het opzetten van het Right to Challenge in gemeentes. De deelnemers vonden het fijn om hierin handvatten te krijgen.

Een blikvanger was ook wel de oranje praatpaal op het terrein zelf. Hier kunnen bewoners hun ideeën inspreken. Een super idee voor burgerparticipatie.

Afsluiting

Met een lekker namiddagzonnetje blikken de deelnemers terug op de dag en de staat van de lokale democratie, met o.a. de burgemeester van Nijmegen.

"Een fantastische dag waarin ik nu weet waar ik terecht kan als raadslid om mijn werk goed uit te kunnen voeren. Er zijn veel tools en het is heerlijk om ervaringen te delen met andere raadsleden. Ik krijg nu echt het gevoel dat we dit met z'n allen doen. Onze democratie is wat telt. Super blij met dit resultaat", aldus een raadslid.

Avondprogramma

Het avondprogramma bestond onder andere uit een workshop van Claartje Brons over moreel leiderschap in de moderne democratie: "Het goede voorbeeld geven, rechtvaardig, invoelend, begripvol en integer, dat is belangrijk."

De Summer School Democratie was voorafgaand aan het allereerste Democratiefestival in Nederland. Wat was het mooi en waardevol. Alle deelnemers en sprekers bedankt!