"Vier de democratie tijdens het Democratiefestival"

Auteur Bernadette van der GoesAfzender BZKDatum 22-08-2019

Update: 2 september 2019

Op 30 en 31 augustus vond het Democratiefestival plaats in Nijmegen op het eiland Veur- Lent. Een terugblik op de voorbereidingen bij BZK en de VNG. In gesprek met Roxana Chandali, beleidsadviseur Democratie bij BZK.

Foto: Valerie Kuypers
Foto: Valerie Kuypers


“De Scandinavische en Baltische landen hebben al jarenlang democratiefestivals, en dit jaar heeft Nederland voor het eerst een landelijk Democratiefestival. Wij organiseren het festival samen met de VNG. Daar liepen ze ook al rond met het idee. Dus we besloten samen te werken. Op 30 en 31 augustus kan iedereen naar het eiland Veur-Lent in Nijmegen komen om de democratie te vieren en te ervaren. Er zijn leuke optredens, er komen veel verschillende sprekers en je kunt met elkaar en politici in debat.”

“Het is geen congres of symposium. Een festival is heel iets anders. Dat zie je terug in de programmering. Wij mikken op alle lagen uit de bevolking. Iedereen kan meedoen. Wij houden het daarom zo laagdrempelig mogelijk. Er wordt veel gebruik gemaakt van interactieve werkvormen. En inhoudelijk hebben we gekozen voor thema’s die dicht bij de mensen staan: onderwijs, zorg, werk en inkomen, duurzaamheid en samenleving. Iedereen heeft daar mee te maken.”

“Ook is er een theater en muziek, een zweefmolen voor de zwevende kiezer en organiseren we fiets- en wandelexcursies. Voor jong en oud is er iets leuks te doen. Zo kan je op de thee bij zorgrobots of kan je bij het onderdeel ‘Het Jongerenparlement komt eraan!’ stemmen met je voeten over prikkelende stellingen. Op verschillende manieren kunnen mensen met elkaar in debat gaan. En er zijn spelvormen. Zo kunnen bezoekers in de ‘game-arena’ in een van de BZK-tenten zichzelf testen of ze geschikt zijn om lid van een stembureau te worden, kan je je taalkennis testen of deelnemen aan een energygame.”

“Wij mikken op zo’n 7000 bezoekers, verspreid over twee dagen. Voor zo’n eerste keer een hele uitdaging. Volgende keer wordt het werven waarschijnlijk gemakkelijker omdat we dan meer ervaring hebben en met filmpjes kunnen laten zien wat het festival inhoudt. De breedte van de doelgroep is een belangrijke uitdaging. We organiseren het festival voor een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking, dus nadrukkelijk ook voor mensen die verder van de politiek af staan. Daarom hebben we burgemeesters uitgenodigd om met een bus inwoners naar het festival te komen, en bijvoorbeeld sportverenigingen daarvoor benaderd. Wij hebben speciaal een ‘toolkit’ ontwikkeld, zodat ze in de bus al aan de slag kunnen met lokale thema’s.”

Meer informatie

Over het Democratiefestival: https://www.democratiefestival.nu/

Voorafgaand aan het Democratiefestival vond de Summer School Democratie plaats op 29 augustus.